Frågor och svar

Oavsett om du letar efter ett nytt hem, eller redan har köpt en nyproducerad bostad av Egnahemsbolaget, kan det uppstå många funderingar. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får. Sök svaret på din fråga, filtrera efter kategori eller ställ en egen fråga.

Norrafjädermoln5

Vad gäller din fråga?

Hitta bostad

När du äger din bostad betalar du bara för ditt boende. Du slipper betala till ett bolag som ska gå med vinst. Du har rätt att nyttja din bostad under obegränsad tid och den kan säljas, ärvas eller överlåtas på samma sätt som andra tillgångar. Dessutom kan du själv bestämma om du till exempel vill måla om.

Du är den första som äger bostaden och allt är nytt, fräscht och modernt. Bostaden kräver därför inte något underhåll på många år. När du köper en bostad av Egnahemsbolaget får du fem års garanti och efter två år genomförs en garantiavstämning för att säkerställa att bostaden fortfarande uppfyller ställda krav. Du köper dessutom till fast pris utan budgivning.

De byggtekniska lösningarna är moderna. Bostäderna är tillgänglighetsanpassade och byggda för att kunna hålla en låg energiförbrukning.

Egnahemsbolaget har en prisnivå som gör det möjligt för fler personer att köpa och äga en bostad i Göteborg. Vi har en produktstandard med förvald inredning av god standard. Det gör det enkelt för dig att köpa och du slipper extra kostnader.
Vår produktstandard gör även att vi kan ha en effektiv byggprocess med kort tid från försäljning till inflyttning. Det innebär att du kan se en visningsbostad i verkligheten innan du köper och sedan flytta in snabbt.

Vi vill göra det enklare att köpa sin egen bostad och guidar dig genom en av livets största investeringar, från dröm till verklighet.

Vårt kontor finns i Göteborg med närhet till dig som kund. Egnahemsbolaget är ett kommunalt bolag i Göteborgs Stad och ingår i Framtidenkoncernen.

Egnahemsbolaget har en produktstandard som gör det möjligt att hålla en lägre prisnivå. Vi bygger alla bostäder enligt denna standard och utan inredningsval. Därför kan vi ha en effektivare byggprocess och samtidigt erbjuda en inredning med noggrant utvalda och beprövade material av god standard. Det gör det enkelt för dig att köpa och du slipper extra kostnader.

Våra bostäder byggs med låg miljöpåverkan, god inomhusmiljö och hållbara material av god kvalitet. Det ger dig som köpare förutsättningar för en god boendeekonomi på både kort och lång sikt.

Bostäderna uppfyller tillgänglighetskraven, vilket innebär att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Vi tillämpar även riktlinjerna för Byggvarubedömningen och Göteborgs Stads program för miljöanpassat byggande.

Ja, vid tillträdet är de inflyttningsklara. Vi bygger endast nya bostäder som är nyckelfärdiga, det vill säga helt färdigställda och klara när du ska flytta in.

Ja, Egnahemsbolaget bygger och säljer enbart nybyggda bostäder.

Hos Egnahemsbolaget kan du köpa nybyggda lägenheter med bostadsrätt (bostadsrättslägenheter) samt radhus med bostadsrätt eller äganderätt (eget ägande).

Nej, Egnahemsbolaget erbjuder inte några hyresrätter. Egnahemsbolaget erbjuder nybyggda bostadsrättslägenheter samt radhus med bostadsrätt eller äganderätt (eget ägande).

Bostadsrätt är en form av ägande där du äger rätten att bo i och nyttja en bostad. Som bostadsrättsägare är du medlem i en bostadsrättsförening tillsammans med dina grannar. Det är föreningen som äger fastigheten och medlemmarna har ett gemensamt ansvar för föreningens ekonomi och förvaltning.

Som bostadsrättsägare har du rätt att nyttja din bostad under obegränsad tid och den kan säljas, ärvas eller överlåtas precis som andra tillgångar.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att bo i bostadsrätt.

Med äganderätt menas att du äger din bostad. Det innebär att du får en så kallad lagfart som visar att du äger hela fastigheten – både hus och tomt – och kan sälja den fritt. Du bestämmer själv över fastigheten och har också eget ansvar för den.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att bo i äganderätt.

Under Hitta bostad här på hemsidan kan du se alla våra bostadsprojekt med bostäder till salu eller kommande försäljning.

I vår visningskalender presenteras datum och tid för alla planerade visningar för bostadsprojekt där försäljning pågår.

Genom att göra en intresseanmälan talar du om för oss på Egnahemsbolaget att du är intresserad av ett visst bostadsprojekt. Om bostadsprojektet har status ”Kommande försäljning” kommer du att få en inbjudan till förtursförsäljningen och få löpande information om bostadsprojektet. Om bostadsprojektet har status ”Försäljning pågår” kommer Egnahemsbolagets säljare att kontakta dig direkt.

Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan.

När du gör en intresseanmälan till ett av Egnahemsbolagets bostadsprojekt med status ”Kommande försäljning” blir du inbjuden till förtursförsäljningen. Det innebär att du får förtur att reservera och köpa just din drömbostad, innan den annonseras ut på vår hemsida och i andra kanaler.

Fram till att förtursförsäljningen startar får du löpande information om bostadsprojektet genom ett nyhetsbrev som skickas ut via e-post. När förtursförsäljningen närmar sig får du mer detaljerad information om bostäderna: bilder, planlösningar, bostadsfakta och priser. Du får även en beskrivning av hur förtursförsäljningen går till.

Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan.

Du kan göra en intresseanmälan till Egnahemsbolagets bostadsprojekt med status ”Kommande försäljning” och ”Försäljning pågår” på respektive bostadsprojekts sida. Du hittar alla bostadsprojekt under Hitta bostad.
När du gör en intresseanmälan godkänner du samtidigt att vi får hantera dina personuppgifter enligt Egnahemsbolagets integritetspolicy.

Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan.

Kontakta en bank om finansiering av köpet för en bostad. Tillsammans ser ni över din ekonomiska situation och om allt är i sin ordning ger banken dig ett lånelöfte på summan du får låna.

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur mycket du får låna till en bostad.

Kontakta en bank så fort du börjar leta efter en bostad att köpa. Då får du veta hur mycket pengar du kan låna och till vilket pris du kan köpa en bostad.

Vi på Egnahemsbolaget vill göra det enklare för dig som behöver ta ett bolån i samband med ett bostadsköp. Därför samarbetar vi med SBAB och Nordea. De har all information om Egnahemsbolagets bostäder. Dessutom är de experter på bolån med fokus på nyproducerade bostäder – precis det som Egnahemsbolaget bygger och säljer.

SBAB når du via hemsidan www.sbab.se eller på telefonnummer 0771-45 30 40.
Nordea når du via hemsidan www.nordea.se eller på telefonnummer 0771-22 44 88.

Här kan du läsa mer om bankkontakt och bolån.

Köpa bostad

Varje bostadsprojekt har en ansvarig säljare. Kontakta säljaren och börja med att reservera bostaden du vill köpa, Säljaren blir din personliga kontakt och guidar dig hela vägen fram till inflyttning. Alla våra bostäder är nybyggda och inflyttningsklara, och du köper direkt av oss till fast pris.

Här kan du läsa mer om köpprocessen.

För dig som bostadsköpare finns det många fördelar med att Egnahemsbolaget har kort tid från försäljning till inflyttning. Dels blir priset på bostaden bättre anpassat till marknadspriserna, jämfört med om du köper en nyproducerad bostad flera år före inflyttning. Dels kan du titta på en visningsbostad innan du skriver på ett avtal. Därmed vet du vad du köper och det känns tryggt på tillträdesdagen när du får din nyckel. Det kan också vara en trygghet att inte behöva binda upp sig ekonomiskt en längre tid medan du väntar på tillträde.

Du kommer att få ett e-postmeddelande med information om förtursförsäljningen och vad du behöver förbereda. Du får även information om bostäderna, samt instruktioner och information om när perioden för köpanmälan är. Under den perioden kan du fylla i vilken eller vilka bostäder du är intresserad av att köpa.

Därefter kontaktar vi, i turordning, alla som har gjort köpanmälan och erbjuder ett bostadsköp. Turordningen bestäms efter det datum och klockslag du gjorde din intresseanmälan för bostadsprojektet.

Här kan du läsa mer om hur du köper en bostad.

Om flera personer vill köpa samma bostad, är det personen som gjorde sin intresseanmälan först som har förtur. Din plats i turordningen avgörs av det datum och klockslag du gjorde din intresseanmälan för bostadsprojektet.

Ja, du kan reservera en bostad kostnadsfritt under en begränsad tid. Hur lång tid du kan reservera bostaden får du information om av Egnahemsbolagets ansvariga säljare för bostadsprojektet.

Våra bostäder byggs med låg miljöpåverkan, god inomhusmiljö och hållbara material av god kvalitet. Det ger dig som köpare förutsättningar för en god boendeekonomi på både kort och lång sikt.

Bostäderna uppfyller tillgänglighetskraven, vilket innebär att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Vi tillämpar även riktlinjerna för Byggvarubedömningen och Göteborgs Stads program för miljöanpassat byggande.

Nej, Egnahemsbolaget bygger alla bostäder enligt en produktstandard och utan inredningsval. Det gör att vi kan bygga med en effektivare byggprocess och hålla en lägre prisnivå.

Egnahemsbolagets produktstandard erbjuder en inredning med neutrala färger och noggrant utvalda och beprövade material. Det gör det enkelt för dig att köpa och du slipper extra kostnader.

Här kan du läsa mer om Egnahemsbolagets bostäder.

Vitvaror är ett samlingsnamn för större hushållsmaskiner i hemmet, som till exempel diskmaskin, kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare.

Ja, alla våra bostäder uppfyller tillgänglighetskraven. Det innebär att de är utformade så att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Kontakta säljaren för det specifika bostadsprojektet för att höra vilken dag tillträdet är för just den bostad du är intresserad av.

När du har bestämt dig för att köpa en bostad kontaktar du säljaren direkt via telefon eller e-post och säger att du vill köpa bostaden. Säljaren skickar därefter upplåtelseavtalet till dig för signering. Inom en vecka från att alla parter har signerat avtalet ska du betala 100 000 kronor i handpenning, det vill säga göra en förskottsbetalning. Handpenningen räknas sedan av från den totala köpesumman vid slutbetalningen. Slutbetalningen sker innan du hämtar nyckeln på tillträdesdagen.

OBS! För att skriva avtal krävs en godkänd kreditprövning och ett lånelöfte från en bank.

Upplåtelseavtalet innebär att du har förbundit dig till att köpa bostaden och att Egnahemsbolaget inte kan sälja den till någon annan. Avtalet är bindande.

Att upplåtelseavtalet är bindande innebär att du har förbundit dig till att köpa bostaden. Om du bryter avtalet blir du skadeståndsskyldig. Hur stor kostnaden är anges i avtalet. Kostnaden är minst 25 000 kronor eller så mycket det kostar Egnahemsbolaget att sälja om bostaden, till exempel i form av marknadsföring och nedlagd arbetstid.

Om du måste bryta avtalet och själv säljer vidare bostaden blir du inte skadeståndsskyldig. Det är viktigt att du kontaktar Egnahemsbolaget även i detta fall, eftersom personen du säljer bostaden till måste godkännas av bostadsrättsföreningen.

Upplåtelseavtalet är bindande, vilket innebär att du blir skadeståndsskyldig om du bryter avtalet. Det gäller även om du blir sjuk eller arbetslös. Om du avlider får dödsboet avyttra bostaden genom till exempel försäljning eller gåva.

Kostnaden för skadeståndet anges i avtalet. Kostnaden är minst 25 000 kronor eller så mycket det kostar Egnahemsbolaget att sälja om bostaden, till exempel i form av marknadsföring och nedlagd arbetstid.

Om du måste bryta avtalet och själv säljer vidare bostaden blir du inte skadeståndsskyldig. Det är viktigt att du kontaktar Egnahemsbolaget även i detta fall, eftersom personen du säljer bostaden till måste godkännas av bostadsrättsföreningen.

Kontakta en bank för att tillsammans med dem se över din ekonomiska situation. Om allt är i sin ordning ger banken dig ett lånelöfte på summan du får låna.

Kontakta en bank om finansiering av köpet för en bostad. Hos banken ansöker du om ett lånelöfte och en kreditprövning.

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur mycket du får låna till en bostad.

Vid en kreditprövning kontrollerar banken att du har förutsättning att betala räntor och amorteringar på lånet. Uppgifterna som du lämnar kontrolleras genom till exempel en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. Banker och andra långivare måste alltid göra en kreditprövning när du ansöker om ett lån, oavsett hur stort eller litet lånet är. En av anledningarna är att motverka att privatpersoner överskuldsätter sig.

De banker som Egnahemsbolaget samarbetar med, SBAB och Nordea, har all information om våra bostäder. Dessutom är de experter på bolån med fokus på nyproducerade bostäder – precis det som Egnahemsbolaget bygger och säljer.
SBAB når du via hemsidan www.sbab.se eller på telefonnummer 0771-45 30 40.
Nordea når du via hemsidan www.nordea.se eller på telefonnummer 0771-22 44 88.

Här kan du läsa mer om bankkontakt och bolån.

Kontakta en bank för att få mer information om finansiering.

Du betalar 100 000 kronor i handpenning (förskottsbetalning) inom en vecka från att alla parter har signerat upplåtelseavtalet. Resterande del av köpesumman ska vara inbetald innan du hämtar nyckeln på tillträdesdagen.

Du betalar handpenningen, som är en förskottsbetalning, inom en vecka från att du och Egnahemsbolaget har skrivit upplåtelseavtal för en specifik bostad. Handpenningen räknas sedan av från den totala köpesumman vid slutbetalningen. Slutbetalningen sker innan du hämtar nyckeln på tillträdesdagen.

När du köper en bostad av Egnahemsbolaget ska du betala 100 000 kronor i handpenning (förskottsbetalning). Det gör du inom en vecka från att alla parter har skrivit under upplåtelseavtalet. Handpenningen räknas sedan av från köpesumman vid slutbetalningen.

Bankerna kräver i regel en kontantinsats på 15 procent av köpesumman. Handpenningen är en del av kontantinsatsen.

Kontakta din bank för att få veta om du kan ha en medfinansiär.

I månadsavgiften som du betalar till bostadsrättsföreningen ingår värme, vatten, sophämtning och en försäkring för bostadsrättstillägg. Det ingår också ett basutbud av tv-kanaler, telefoni och bredband.

Kostnaderna som tillkommer för ditt boende är hemförsäkringen som betalas till ditt försäkringsbolag och hushållselen som betalas till ditt elbolag. Hushållsel är den el som du använder i lägenheten för exempelvis belysning, vitvaror och hemelektronik. Både hemförsäkring och hushållsel behöver du själv teckna avtal för. Om du hyr en parkeringsplats tillkommer även parkeringsavgift.

Din månadskostnad består av månadsavgiften till bostadsrättsföreningen, räntekostnaden och amorteringen på bolånet, kostnaden för hushållselen, kostnaden för hemförsäkringen samt eventuell parkeringsavgift.
Här kan du läsa mer om ekonomi och finansiering av en bostad.

Nej, vi säljer bara våra bostäder till privatpersoner. Anledningen är att vi arbetar för att försäljningarna ska ske till personer som avser att bo i bostaden långsiktigt.

Bostadsrätt är en form av ägande där du äger rätten att bo i och nyttja en bostad. Som bostadsrättsägare är du medlem i en bostadsrättsförening tillsammans med dina grannar. Det är föreningen som äger fastigheten och medlemmarna har ett gemensamt ansvar för föreningens ekonomi och förvaltning.

Som bostadsrättsägare har du rätt att nyttja din bostad under obegränsad tid och den kan säljas, ärvas eller överlåtas precis som andra tillgångar.
Här kan du läsa mer om vad det innebär att bo i bostadsrätt.

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening utan vinstsyfte. Föreningens verksamhet
regleras bland annat av föreningens stadgar och bostadsrättslagen.

Medlemmarna är gemensamt ansvariga för föreningens kostnader och har därför ett gemensamt intresse av att ekonomin sköts på ett så bra sätt som möjligt.

Föreningens medlemmar väljer en styrelse och håller föreningsstämma en gång per år. Där bestämmer man gemensamt över föreningens ekonomi och förvaltning.

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i bostadsrättsföreningen tillsammans med dina grannar. Föreningen, det vill säga du och dina grannar, äger fastigheten. Det är ni som tillsammans ansvarar för ekonomi, yttre skötsel och underhåll. Du ansvarar själv för skötsel och underhåll inne i din bostad.

Föreningens medlemmar, det vill säga du och dina grannar, väljer ut en styrelse och håller föreningsstämma en gång varje år. Där bestämmer ni gemensamt över föreningens ekonomi och förvaltning.

Medlemmarna i bostadsrättsföreningen är gemensamt ansvariga för föreningens kostnader. Ni har därför ett gemensamt intresse av att ekonomin och fastigheten sköts på ett så bra sätt som möjligt. Du ansvarar själv för skötsel och underhåll inne i din bostad.

Med äganderätt menas att du äger din bostad. Det innebär att du får en så kallad lagfart som visar att du äger hela fastigheten – både hus och tomt – och kan sälja den fritt. Du bestämmer själv över fastigheten och har också eget ansvar för den.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att bo i äganderätt.

Äga bostad

När du har köpt en bostad får du inloggningsuppgifter till vår kundportal Mina sidor. Där håller vi dig uppdaterad om hur byggnationen går. Du får också information om vad du ska tänka på inför inflyttningen.

Säljaren för det specifika bostadsprojektet är din kontaktperson under byggtiden och fram till inflyttning. Du är välkommen att kontakta säljaren med alla dina frågor.

Kontakta din säljare för att höra vilken dag tillträdet är för just din bostad. På tillträdesdagen, i samband med att du har gjort slutbetalningen, får du nycklarna och kan flytta in.

Av säkerhetsskäl får inga obehöriga vistas på byggarbetsplatsen. När husen börjar komma på plats brukar vi arrangera ordnade visningar, så kallade ”tjuvkik”.

Kontakta din säljare för att höra när det finns möjlighet att titta på din bostad.

Logga in på Mina sidor för att hitta all information om din bostad.

Mina sidor hittar du mycket information som är bra för dig som köpare. Där finns bland annat information om garantier, besiktningsprotokoll och tips på hur du sköter om din bostad. Det är även på Mina sidor du gör en felanmälan om du upptäcker ett fel i din bostad.

Ja, den är inflyttningsklar. Vi bygger endast nya bostäder som är nyckelfärdiga, det vill säga helt färdigställda och klara när du ska flytta in.

Nej, det går inte att göra några ändringar i bostaden innan tillträdet.

Våra priser är fasta. Vid köp av äganderätt tillkommer kostnad för lagfart och pantbrev.

När du köper en ny bostad är det först och främst viktigt att säga upp hyreskontraktet för din nuvarande bostad, om du bor i hyresrätt, eller sälja bostaden, om du bor i bostadsrätt eller äganderätt. Sedan behöver du bland annat teckna avtal för hemförsäkring och hushållsel, eller flytta de abonnemang som du har i din nuvarande bostad. Du behöver också göra en flyttanmälan hos Skatteverket för att folkbokföra dig på din nya adress. Du behöver också flyttpacka och eventuellt boka flytthjälp till inflyttningsdagen.

I god tid innan inflyttning kommer Egnahemsbolaget att ge dig all praktisk information om inflyttningsdagen och vad du behöver förbereda innan du flyttar.

När det är dags för tillträde bokar du tid med din bank för slutbetalning. Det vill säga betalning av hela köpesumman minus handpenningen. Din bank gör en överföring på slutbetalningen till Egnahemsbolagets bankgiro. Du tar sedan med dig kvittensen på tillträdesdagen, därefter får du din nyckel och kan flytta in.

För att säkerställa att din bostad uppfyller de krav som är ställda utförs en besiktning inför ditt tillträde, en så kallad slutbesiktning. Från och med att bostaden är besiktigad och godkänd lämnar Egnahemsbolaget en garantitid på fem år.

Efter två år utförs en så kallad garantiavstämning där din bostad besiktigas igen för att säkerställa att den fortfarande uppfyller ställda krav.

Samtliga besiktningar utförs av en oberoende besiktningsman och ingår i ditt köp av din bostad.

Om du upptäcker fel i din bostad inom garantitiden ska du göra en felanmälan. Logga in på kundportalen Mina sidor och klicka på rubriken Boendeinformation, där finns information om hur och var du gör en felanmälan av just din bostad.

Vissa renoveringar eller ombyggnationer kräver godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Därför ska du alltid kontakta dem innan du påbörjar ett större arbete, eller om du är osäker på vad du får och inte får göra.

Det finns inget bygglov för att glasa in balkongerna. När medlemmarna i bostadsrättsföreningen har bildat en egen styrelse kan man söka bygglov för att glasa in balkongerna, om det finns intresse bland medlemmarna för detta.

En energideklaration utförs i samband med att huset färdigställs. Vid tillträdet publiceras energideklarationen så att du kan se den på Mina sidor.

Bostäder som eventuellt inte blivit sålda förvärvas av Egnahemsbolaget. Det innebär att bostadsrättsföreningen inte drabbas ekonomiskt av eventuellt osålda bostäder.

I månadsavgiften som du betalar till bostadsrättsföreningen ingår värme, vatten, sophämtning och en försäkring för bostadsrättstillägg. Det ingår också ett basutbud av tv-kanaler, telefoni och bredband.

Kostnaderna som tillkommer för ditt boende är hushållselen som betalas till ditt elbolag och hemförsäkringen som betalas till ditt försäkringsbolag. Dessa behöver du själv teckna avtal för. Om du hyr en parkeringsplats tillkommer även parkeringsavgift.

När du bor i en bostadsrättsförening betalar du en månadsavgift till föreningen. Det gör alla som är medlemmar i föreningen. Månadsavgifterna ska täcka föreningens kostnader och bestäms av styrelsen. Storleken på din bostad avgör hur hög din avgift blir.

När du bor i en bostadsrättsförening betalar du en månadsavgift, som bestäms av föreningens styrelse.

Avgiften ska täcka bostadsrättsföreningens kostnader för att sköta fastigheten. Närmare bestämt kostnader för räntor på föreningens lån, försäkringar, sophämtning, samt övriga driftskostnader. Avgiften ska också täcka kostnader för framtida renoveringar och underhåll av fastigheten.

Bostadsrättsföreningens medlemmar är gemensamt ansvariga för föreningens kostnader och ni har därför ett gemensamt intresse av att ekonomin sköts på ett så bra sätt som möjligt.

Om du vill hyra ut din bostad i andra hand krävs giltiga skäl, en ifylld ansökningsblankett och ett godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Kontakta styrelsen för att göra en ansökan.

Om Egnahemsbolaget

Under Hitta bostad här på hemsidan kan du se alla våra bostadsprojekt med bostäder till salu eller kommande försäljning.

Egnahemsbolaget har en prisnivå som gör det möjligt för fler personer att köpa och äga en bostad i Göteborg. Vi har en produktstandard med förvald inredning av god standard. Det gör det enkelt för dig att köpa och du slipper extra kostnader.

Vår produktstandard gör även att vi kan ha en effektiv byggprocess med kort tid från försäljning till inflyttning. Det innebär att du kan se en visningsbostad i verkligheten innan du köper och sedan flytta in snabbt.

Vi vill göra det enklare att köpa sin egen bostad och guidar dig genom en av livets största investeringar, från dröm till verklighet.

Vårt kontor finns i Göteborg med närhet till dig som kund. Egnahemsbolaget är ett kommunalt bolag i Göteborgs Stad och ingår i Framtidenkoncernen.

Egnahemsbolaget har en produktstandard som gör det möjligt att hålla en lägre prisnivå. Vi bygger alla bostäder enligt denna standard och utan inredningsval. Därför kan vi ha en effektivare byggprocess och samtidigt erbjuda en inredning med noggrant utvalda och beprövade material av god standard. Det gör det enkelt för dig att köpa och du slipper extra kostnader.

Våra bostäder byggs med låg miljöpåverkan, god inomhusmiljö och hållbara material av god kvalitet. Det ger dig som köpare förutsättningar för en god boendeekonomi på både kort och lång sikt.

Bostäderna uppfyller tillgänglighetskraven, vilket innebär att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Vi tillämpar även riktlinjerna för Byggvarubedömningen och Göteborgs Stads program för miljöanpassat byggande.

Ja, vid tillträdet är de inflyttningsklara. Vi bygger endast nya bostäder som är nyckelfärdiga, det vill säga helt färdigställda och klara när du ska flytta in.

Nej, Egnahemsbolaget erbjuder inte några hyresrätter. Egnahemsbolaget erbjuder nybyggda bostadsrättslägenheter samt radhus med bostadsrätt eller äganderätt (eget ägande).

Varje bostadsprojekt har en ansvarig säljare. Kontakta säljaren och börja med att reservera bostaden du vill köpa, Säljaren blir din personliga kontakt och guidar dig hela vägen fram till inflyttning. Alla våra bostäder är nybyggda och inflyttningsklara, och du köper direkt av oss till fast pris.

Här kan du läsa mer om köpprocessen.

På sidan Pågående byggarbeten hittar du aktuell information och tidplaner för våra byggarbeten. Om du har frågor om någon av våra byggarbetsplatser är du välkommen att kontakta oss via e-post till info@egnahemsbolaget.se eller på telefonnummer 031-707 70 00.

Vi är alltid intresserade av att komma i kontakt med entreprenörer som har samma inställning till byggkvalitet, kostnadseffektivitet och kundfokus som vi har.

Här kan du läsa mer och se våra pågående upphandlingar.

Vi är alltid intresserade av att komma i kontakt med personer som delar vår syn på att skapa och utveckla nya egna hem i Göteborg. Här hittar du våra lediga tjänster just nu. Välkommen med din ansökan!

Bostadsrätt och äganderätt

Bostadsrätt är en form av ägande där du äger rätten att bo i och nyttja en bostad. Som bostadsrättsägare är du medlem i en bostadsrättsförening tillsammans med dina grannar. Det är föreningen som äger fastigheten och medlemmarna har ett gemensamt ansvar för föreningens ekonomi och förvaltning.

Som bostadsrättsägare har du rätt att nyttja din bostad under obegränsad tid och den kan säljas, ärvas eller överlåtas precis som andra tillgångar.
Här kan du läsa mer om vad det innebär att bo i bostadsrätt.

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening utan vinstsyfte. Föreningens verksamhet
regleras bland annat av föreningens stadgar och bostadsrättslagen.

Medlemmarna är gemensamt ansvariga för föreningens kostnader och har därför ett gemensamt intresse av att ekonomin sköts på ett så bra sätt som möjligt.

Föreningens medlemmar väljer en styrelse och håller föreningsstämma en gång per år. Där bestämmer man gemensamt över föreningens ekonomi och förvaltning.

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i bostadsrättsföreningen tillsammans med dina grannar. Föreningen, det vill säga du och dina grannar, äger fastigheten. Det är ni som tillsammans ansvarar för ekonomi, yttre skötsel och underhåll. Du ansvarar själv för skötsel och underhåll inne i din bostad.

Föreningens medlemmar väljer ut en styrelse och håller föreningsstämma en gång varje år. Där bestämmer ni gemensamt över föreningens ekonomi och förvaltning.

Medlemmarna i bostadsrättsföreningen är gemensamt ansvariga för föreningens kostnader. Ni har därför ett gemensamt intresse av att ekonomin och fastigheten sköts på ett så bra sätt som möjligt. Du ansvarar själv för skötsel och underhåll inne i din bostad.

Med äganderätt menas att du äger din bostad. Det innebär att du får en så kallad lagfart som visar att du äger hela fastigheten – både hus och tomt – och kan sälja den fritt. Du bestämmer själv över fastigheten och har också eget ansvar för den.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att bo i äganderätt.

Ekonomi

Kontakta en bank om finansiering av köpet för en bostad. Tillsammans ser ni över din ekonomiska situation och om allt är i sin ordning ger banken dig ett lånelöfte på summan du får låna.

Kontakta en bank om finansiering av köpet för en bostad. Hos banken ansöker du om ett lånelöfte och en kreditprövning.

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur mycket du får låna till en bostad.

Kontakta en bank så fort du börjar leta efter en bostad att köpa. Då får du veta hur mycket pengar du kan låna och till vilket pris du kan köpa en bostad.

Vi på Egnahemsbolaget vill göra det enklare för dig som behöver ta ett bolån i samband med ett bostadsköp. Därför samarbetar vi med SBAB och Nordea. De har all information om Egnahemsbolagets bostäder. Dessutom är de experter på bolån med fokus på nyproducerade bostäder – precis det som Egnahemsbolaget bygger och säljer.

SBAB når du via hemsidan www.sbab.se eller på telefonnummer 0771-45 30 40.
Nordea når du via hemsidan www.nordea.se eller på telefonnummer 0771-22 44 88.

Här kan du läsa mer om bankkontakt och bolån.

Kontakta en bank för att få mer information om finansiering.

Du betalar 100 000 kronor i handpenning (förskottsbetalning) inom en vecka från att alla parter har signerat upplåtelseavtalet. Resterande del av köpesumman ska vara inbetald innan du hämtar nyckeln på tillträdesdagen.

Du betalar handpenningen, som är en förskottsbetalning, inom en vecka från att du och Egnahemsbolaget har skrivit upplåtelseavtal för en specifik bostad. Handpenningen räknas sedan av från den totala köpesumman vid slutbetalningen. Slutbetalningen sker innan du hämtar nyckeln på tillträdesdagen.

När du köper en bostad av Egnahemsbolaget ska du betala 100 000 kronor i handpenning (förskottsbetalning). Det gör du inom en vecka från att alla parter har skrivit under upplåtelseavtalet. Handpenningen räknas sedan av från köpesumman vid slutbetalningen.

Bankerna kräver i regel en kontantinsats på 15 procent av köpesumman. Handpenningen är en del av kontantinsatsen.

Kontakta din bank för att få veta om du kan ha en medfinansiär.

När det är dags för tillträde bokar du tid med din bank för slutbetalning. Det vill säga betalning av hela köpesumman minus handpenningen. Din bank gör en överföring på slutbetalningen till Egnahemsbolagets bankgiro. Du tar sedan med dig kvittensen på tillträdesdagen, därefter får du din nyckel och kan flytta in.

I månadsavgiften som du betalar till bostadsrättsföreningen ingår värme, vatten, sophämtning och en försäkring för bostadsrättstillägg. Det ingår också ett basutbud av tv-kanaler, telefoni och bredband.

Kostnaderna som tillkommer för ditt boende är hemförsäkringen som betalas till ditt försäkringsbolag och hushållselen som betalas till ditt elbolag. Hushållsel är den el som du använder i lägenheten för exempelvis belysning, vitvaror och hemelektronik. Både hemförsäkring och hushållsel behöver du själv teckna avtal för. Om du hyr en parkeringsplats tillkommer även parkeringsavgift.

Din månadskostnad består av månadsavgiften till bostadsrättsföreningen, räntekostnaden och amorteringen på bolånet, kostnaden för hushållselen, kostnaden för hemförsäkringen samt eventuellt parkeringsavgift.
Här kan du läsa mer om ekonomi och finansiering av en bostad.

När du bor i en bostadsrättsförening betalar du en månadsavgift till föreningen. Det gör alla som är medlemmar i föreningen. Månadsavgifterna ska täcka föreningens kostnader och bestäms av styrelsen. Storleken på din bostad avgör hur hög din avgift blir.

När du bor i en bostadsrättsförening betalar du en månadsavgift, som bestäms av föreningens styrelse.

Avgiften ska täcka bostadsrättsföreningens kostnader för att sköta fastigheten. Närmare bestämt kostnader för räntor på föreningens lån, försäkringar, sophämtning, samt övriga driftskostnader. Avgiften ska också täcka kostnader för framtida renoveringar och underhåll av fastigheten.

Bostadsrättsföreningens medlemmar är gemensamt ansvariga för föreningens kostnader och ni har därför ett gemensamt intresse av att ekonomin sköts på ett så bra sätt som möjligt.

Intresseanmälan

Genom att göra en intresseanmälan talar du om för oss på Egnahemsbolaget att du är intresserad av ett visst bostadsprojekt. Om bostadsprojektet har status ”Kommande försäljning” kommer du att få en inbjudan till förtursförsäljningen och få löpande information om bostadsprojektet. Om bostadsprojektet har status ”Försäljning pågår” kommer Egnahemsbolagets säljare att kontakta dig direkt.

Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan.

När du gör en intresseanmälan till ett av Egnahemsbolagets bostadsprojekt med status ”Kommande försäljning” blir du inbjuden till förtursförsäljningen. Det innebär att du får förtur att reservera och köpa just din drömbostad, innan den annonseras ut på vår hemsida och i andra kanaler.

Fram till att förtursförsäljningen startar får du löpande information om bostadsprojektet genom ett nyhetsbrev som skickas ut via e-post. När förtursförsäljningen närmar sig får du mer detaljerad information om bostäderna: bilder, planlösningar, bostadsfakta och priser. Du får även en beskrivning av hur förtursförsäljningen går till.

Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan.

Du kan göra en intresseanmälan till Egnahemsbolagets bostadsprojekt med status ”Kommande försäljning” och ”Försäljning pågår” på respektive bostadsprojekts sida. Du hittar alla bostadsprojekt under Hitta bostad.

När du gör en intresseanmälan godkänner du samtidigt att vi får hantera dina personuppgifter enligt Egnahemsbolagets integritetspolicy.

Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan.

Du kommer att få ett e-postmeddelande med information om förtursförsäljningen och vad du behöver förbereda. Du får även information om bostäderna, samt instruktioner och information om när perioden för köpanmälan är. Under den perioden kan du fylla i vilken eller vilka bostäder du är intresserad av att köpa.

Därefter kontaktar vi, i turordning, alla som har gjort köpanmälan och erbjuder ett bostadsköp. Turordningen bestäms efter det datum och klockslag du gjorde din intresseanmälan för bostadsprojektet.

Här kan du läsa mer om hur du köper en bostad.

Upplåtelseavtal

Avtalet innebär att du har köpt bostaden och att Egnahemsbolaget inte kan sälja den till någon annan. Avtalet är bindande.

Att upplåtelseavtalet är bindande innebär att du har förbundit dig till att köpa bostaden. Om du bryter avtalet blir du skadeståndsskyldig. Hur stor kostnaden är anges i avtalet. Kostnaden är minst 25 000 kronor eller så mycket det kostar Egnahemsbolaget att sälja om bostaden, till exempel i form av marknadsföring och nedlagd arbetstid.

Om du måste bryta avtalet och själv säljer vidare bostaden blir du inte skadeståndsskyldig. Det är viktigt att du kontaktar Egnahemsbolaget även i detta fall, eftersom personen du säljer bostaden till måste godkännas av bostadsrättsföreningen.

Upplåtelseavtalet är bindande, vilket innebär att du blir skadeståndsskyldig om du bryter avtalet. Det gäller även om du blir sjuk eller arbetslös. Om du avlider får dödsboet avyttra bostaden genom till exempel försäljning eller gåva.

Kostnaden för skadeståndet anges i avtalet. Kostnaden är minst 25 000 kronor eller så mycket det kostar Egnahemsbolaget att sälja om bostaden, till exempel i form av marknadsföring och nedlagd arbetstid.

Om du måste bryta avtalet och själv säljer vidare bostaden blir du inte skadeståndsskyldig. Det är viktigt att du kontaktar Egnahemsbolaget även i detta fall, eftersom personen du säljer bostaden till måste godkännas av bostadsrättsföreningen.

I väntan på inflyttning

När du har köpt en bostad får du inloggningsuppgifter till vår kundportal Mina sidor. Där håller vi dig uppdaterad om hur byggnationen går. Du får också information om vad du ska tänka på inför inflyttningen.

Säljaren för det specifika bostadsprojektet är din kontaktperson under byggtiden och fram till inflyttning. Du är välkommen att kontakta säljaren med alla dina frågor.

Kontakta din säljare för att höra vilken dag tillträdet är för just din bostad. På tillträdesdagen, i samband med att du har gjort slutbetalningen, får du nycklarna och kan flytta in.

Av säkerhetsskäl får inga obehöriga vistas på byggarbetsplatsen. När husen börjar komma på plats brukar vi arrangera ordnade visningar, så kallade ”tjuvkik”.

Kontakta din säljare för att höra när det finns möjlighet att titta på din bostad.

Logga in på Mina sidor för att hitta all information om din bostad.

Mina sidor hittar du mycket information som är bra för dig som köpare. Där finns bland annat information om inflyttningsdagen, garantier, besiktningsprotokoll och kontaktuppgifter. Det är även på Mina sidor du gör en felanmälan om du upptäcker ett fel i din bostad.

Ja, den är inflyttningsklar. Vi bygger endast nya bostäder som är nyckelfärdiga, det vill säga helt färdigställda och klara när du ska flytta in.

Nej, det går inte att göra några ändringar i bostaden innan tillträdet.

Våra priser är fasta. Vid köp av äganderätt tillkommer kostnad för lagfart och pantbrev.

För att säkerställa att din bostad uppfyller de krav som är ställda utförs en besiktning inför ditt tillträde, en så kallad slutbesiktning. Från och med att bostaden är besiktigad och godkänd lämnar Egnahemsbolaget en garantitid på fem år.

Efter två år utförs en så kallad garantiavstämning där din bostad besiktigas igen för att säkerställa att den fortfarande uppfyller ställda krav.

Samtliga besiktningar utförs av en oberoende besiktningsman och ingår i ditt köp av din bostad.

När du köper en ny bostad är det först och främst viktigt att säga upp hyreskontraktet för din nuvarande bostad, om du bor i hyresrätt, eller sälja bostaden, om du bor i bostadsrätt eller äganderätt. Sedan behöver du bland annat teckna avtal för hemförsäkring och hushållsel, eller flytta de abonnemang som du har i din nuvarande bostad. Du behöver också göra en flyttanmälan hos Skatteverket för att folkbokföra dig på din nya adress. Du behöver också flyttpacka och eventuellt boka flytthjälp till inflyttningsdagen.

I god tid innan inflyttning kommer Egnahemsbolaget att ge dig all praktisk information om inflyttningsdagen och vad du behöver förbereda innan du flyttar.

När det är dags för tillträde bokar du tid med din bank för slutbetalning. Det vill säga betalning av hela köpesumman minus handpenningen. Din bank gör en överföring på slutbetalningen till Egnahemsbolagets bankgiro. Du tar sedan med dig kvittensen på tillträdesdagen, därefter får du din nyckel och kan flytta in.

I månadsavgiften som du betalar till bostadsrättsföreningen ingår värme, vatten, sophämtning och en försäkring för bostadsrättstillägg. Det ingår också ett basutbud av tv-kanaler, telefoni och bredband.

Kostnaderna som tillkommer för ditt boende är hemförsäkringen som betalas till ditt försäkringsbolag och hushållselen som betalas till ditt elbolag. Hushållsel är den el som du använder i lägenheten för exempelvis belysning, vitvaror och hemelektronik. Både hemförsäkring och hushållsel behöver du själv teckna avtal för. Om du hyr en parkeringsplats tillkommer även parkeringsavgift.

När du bor i en bostadsrättsförening betalar du en månadsavgift till föreningen. Det gör alla som är medlemmar i föreningen. Månadsavgifterna ska täcka föreningens kostnader och bestäms av styrelsen. Storleken på din bostad avgör hur hög din avgift blir.

Efter inflyttning

Logga in på Mina sidor för att hitta all information om din bostad.

Mina sidor hittar du mycket information som är bra för dig som köpare. Där finns bland annat information om garantier, besiktningsprotokoll och tips på hur du sköter om din bostad. Det är även på Mina sidor du gör en felanmälan om du upptäcker ett fel i din bostad.

För att säkerställa att din bostad uppfyller de krav som är ställda utförs en besiktning inför ditt tillträde, en så kallad slutbesiktning. Från och med att bostaden är besiktigad och godkänd lämnar Egnahemsbolaget en garantitid på fem år.

Efter två år utförs en så kallad garantiavstämning där din bostad besiktigas igen för att säkerställa att den fortfarande uppfyller ställda krav.

Samtliga besiktningar utförs av en oberoende besiktningsman och ingår i ditt köp av din bostad.

Om du upptäcker fel i din bostad inom garantitiden ska du göra en felanmälan. Logga in på kundportalen Mina sidor  och klicka på rubriken Boendeinformation, där finns information om hur och var du gör en felanmälan av just din bostad.

Vissa renoveringar eller ombyggnationer kräver godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Därför ska du alltid kontakta dem innan du påbörjar ett större arbete, eller om du är osäker på vad du får och inte får göra.

Det finns inget bygglov för att glasa in balkongerna. När medlemmarna i bostadsrättsföreningen har bildat en egen styrelse kan man söka bygglov för att glasa in balkongerna, om det finns intresse bland medlemmarna för detta.

En energideklaration utförs i samband med att huset färdigställs. Vid tillträdet publiceras energideklarationen så att du kan se den på Mina sidor.

Bostäder som eventuellt inte blivit sålda förvärvas av Egnahemsbolaget. Det innebär att bostadsrättsföreningen inte drabbas ekonomiskt av eventuellt osålda bostäder.

I månadsavgiften som du betalar till bostadsrättsföreningen ingår värme, vatten, sophämtning och en försäkring för bostadsrättstillägg. Det ingår också ett basutbud av tv-kanaler, telefoni och bredband.

Kostnaderna som tillkommer för ditt boende är hemförsäkringen som betalas till ditt försäkringsbolag och hushållselen som betalas till ditt elbolag. Hushållsel är den el som du använder i lägenheten för exempelvis belysning, vitvaror och hemelektronik. Både hemförsäkring och hushållsel behöver du själv teckna avtal för. Om du hyr en parkeringsplats tillkommer även parkeringsavgift.

När du bor i en bostadsrättsförening betalar du en månadsavgift till föreningen. Det gör alla som är medlemmar i föreningen. Månadsavgifterna ska täcka föreningens kostnader och bestäms av styrelsen. Storleken på din bostad avgör hur hög din avgift blir.

När du bor i en bostadsrättsförening betalar du en månadsavgift, som bestäms av föreningens styrelse.

Avgiften ska täcka bostadsrättsföreningens kostnader för att sköta fastigheten. Närmare bestämt kostnader för räntor på föreningens lån, försäkringar, sophämtning, samt övriga driftskostnader. Avgiften ska också täcka kostnader för framtida renoveringar och underhåll av fastigheten.

Bostadsrättsföreningens medlemmar är gemensamt ansvariga för föreningens kostnader och ni har därför ett gemensamt intresse av att ekonomin sköts på ett så bra sätt som möjligt.

Om du vill hyra ut din bostad i andra hand krävs giltiga skäl, en ifylld ansökningsblankett och ett godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Kontakta styrelsen för att göra en ansökan.

Fick du inte svar på din fråga?

Du är alltid välkommen att kontakta oss med dina frågor.

Kontakta oss