Köpa-bostad-tips

Att tänka på när du drömmer om ny bostad

Det har blivit allt svårare för framförallt förstagångsköparen att komma in på bostadsmarknaden. Banken kräver att du betalar minst 15 procents kontantinsats. Dessutom har amorteringskraven skärpts, vilket många gånger gör finansieringen av den första bostaden tuff. Det är ju också en av de största affärerna du gör i livet. Här hjälper vi dig med några tips på vad du kan tänka på.

EH Fjadermolnsgatan Bild12

1. Bestäm dig för vad du letar efter

Du har börjat fundera på att flytta, vad roligt! Även om du är sugen på att sätta bollar i rullning är vårt första tips att ta en stund och fundera ordentligt. Vad är du ute efter? Lägenhet eller hus? Första eller elfte våningen? Nära naturen eller mitt i smeten? Rymligt eller smått?

2. Bolån

Innan du börjar din jakt efter bostad kan det vara bra att försäkra dig om att du får låna pengar. Kontakta en eller flera banker och be om ett lånelöfte. Det gör att affären kan gå snabbt och smidigt när du väl bestämt dig för vart du vill flytta. Ett lånelöfte är gratis och inte bindande.

Banken hjälper dig också att räkna på hur mycket du behöver i kontantinsats. Om du inte har pengarna just nu, kan du be banken om råd för att komma igång med att spara mot ditt mål. En bra start kan vara att se över alla dina småutgifter som du inte behöver och istället spara dessa pengar.

3. Börja leta

När du fått koll på vilken kostnad din ekonomi klarar, är det dags att börja leta. På egnahemsbolaget.se har vi samlat alla bostäder där försäljning pågår just nu. Här kan du också se kommande säljstarter som du kan göra intresseanmälan till och få köplats till säljstarten. Du är alltid välkommen att kontakta våra säljare som gärna hjälper dig att hitta den bostad som är bäst för dig.

Hus

4. Var realist

Många kan inte köpa sin drömbostad när de köper för första gången. Det är viktigt att vara realistisk. Räkna in drifts- och underhållskostnader, kalkylera med en högre ränta än den som gäller just nu och fundera på hur du klarar ekonomin om något oförutsett händer. Tänk också på att du även vill kunna göra andra saker – inte lägga hela din inkomst på att bo.

5. Personlig säljare är med dig hela vägen

När du köper din bostad genom oss på Egnahemsbolaget får du en personlig säljare. Han eller hon hjälper dig genom hela köpprocessen, från det att du gör din intresseanmälan tills dess att du har nycklarna till ditt nya hem i din hand. Det brukar många tycka är både tryggt och enkelt!