1. Intresseanmälan ger dig förtur

Bostadsprojekt med ”Kommande säljstart”: När du fattat tycke för ett av våra bostadsprojekt, gör du en intresseanmälan till detta. Du blir då registrerad i vårt VIP-register och kommer att få en inbjudan till den exklusiva VIP-säljstarten. Detta innebär att du får förtur* att  välja och köpa just din drömbostad före alla andra!

Se filmen om ”Varför ska jag göra en Intresseanmälan?”

I detta skede pågår projektering av bostäderna. För att du ska veta vad som händer under projekteringen och fram till säljstart, så skickar vi nyhetsbrev till dig per e-post. När säljstarten närmar sig så får du mer detaljerad information. Allt för att du ska få en så bra bild av din framtida bostad som möjligt.

* Förturen gäller endast vid VIP-säljstarten och för det område som du registrerat intresseanmälan till. Intresseanmälan är personlig och kan inte överlåtas till annan person. Det är din e-postadress som identifierar dig och därför måste du ha en egen e-postadress för att kunna göra en intresseanmälan.

Bostadsprojekt där ”Försäljning pågår”: För bostäder som redan är till salu är det ingen kö. Du kontaktar vår säljare direkt för att ställa frågor eller reservera en bostad. Priser och information om bostäderna hittar du här på hemsidan under ”Hitta bostad” och filtrera på ”Försäljning pågår”.

2-8. Stegen fram till inflyttning

Filmen om ”Köpprocessen” ger dig en guidad tur genom stegen 2-8 här nedan, från säljstartsmötet & visningar fram till du är inflyttad.

Tecknad bild Bostadsbrist
2. Exklusivt säljstartsmöte & visningar

Bostadsprojekt med ”Kommande säljstart”: När det är dags för säljstart av ett bostadsprojekt blir du, som har gjort en intresseanmälan inbjuden till en exklusiv VIP-säljstart.  I samband med inbjudan och närmre säljstarten kommer du också att få mer detaljerad information om hur säljstarten går till, bilder, planskisser, beskrivning av bostäderna och området samt priser. Vårt mål är att du ska känna dig väl förberedd inför VIP-säljstarten.

Bostadsprojekt  där ”Försäljning pågår”: Beroende på hur långt bygget kommit är du välkommen på markvisning eller bostadsvisning. Där får du mer information om bostäderna, informationsmaterial med priser och planskisser samt så svarar vi på dina frågor. Datum för dessa visningar hittar du i visningskalendern.

2 saljstartsmote
3. Köpanmälan & reservation

Bostadsprojekt med ”Kommande säljstart”: Efter säljstartsmötet startar den exklusiva VIP-försäljningen, som endast är för dig som tidigare har gjort en intresseanmälan. Då kan du, under en bestämd period, göra en köpanmälan på den bostad du är intresserad av att köpa. Det är endast under denna period som din förtur gäller. Därefter kontaktar vi alla som gjort köpanmälan – i turordning* efter datumet för intresseanmälan till projektet – och erbjuder ett bostadsköp. Du kan då reservera den bostad som du vill köpa.

Först efter att vi har kontaktat alla er som gjort köpanmälan, så kommer vi annonsera ut resterande bostäder som ”till salu”.

*Din köplats i turordningen bestäms när perioden för köpanmälan löpt ut. De som gjort köpanmälan sorteras i kronologisk ordning efter när deras intresseanmälan till projektet gjordes. Detta innebär att du kan göra din köpanmälan i lugn och ro inom bestämd period, eftersom du redan har ditt datum då du gjorde din intresseanmälan.

Bostadsprojekt  där ”Försäljning pågår”: Bostadsprojekt där försäljning pågår kan du direkt reservera önskad bostad, som är till salu, genom att  kontakta vår säljare för det projektet.

Reservation: En reservation gäller under en begränsad tid, som du kommer överens med vår säljare om. Därefter annonseras bostaden ut som ”till salu”.

4. Vi skriver avtal

Bostadsrätt: För att bostaden ska bli din skriver vi ett bindande förhandsavtal och du betalar ett förskott (som är en del av handpenningen) på 50 000 kr. För att skriva ett förhandsavtal krävs en godkänd kreditprövning och ett lånelöfte från din bank. Cirka två till fyra månader innan inflyttning skriver vi ett upplåtelseavtal och du betalar 50 000 kr i handpenning. Samtidigt blir du medlem i bostadsrättsföreningen. Förskottet och handpenningen räknas av från köpesumman vid slutbetalningen.
I vissa projekt används Bokningsavtal i ett första steg. Du erlägger en bokningsavgift om 20.000 kr,  vilket är en del av köpesumman.

Äganderätt: För att bostaden ska bli din skriver vi ett köpekontrakt för tomten/fastigheten och ett entreprenadavtal för huset. Båda avtalen är bindande. Samtidigt betalar du en handpenning på 150 000 kr, som räknas av från köpesumman vid slutbetalningen.

5. Dina inredningsval

I priset för bostaden ingår Egnahemsbolagets utvalda inredning och utrustning. Förutom detta grundval erbjuder vi, i de flesta bostadsprojekten, några kostnadsfria inredningsval samt några tillval mot en kostnad. När det är dags att göra dina inredningsval får du instruktioner på hur du skall göra.

Efter ett visst datum under byggtiden går det inte längre att göra några inredningsval.

6. Information & Flyttdagsmöte

Under tiden fram till inflyttning får du löpande information och bjuds in till informationsträffar. Någon månad innan inflyttning bjuds du in till ett Flyttdagsmöte, där vi informerar om diverse praktiska detaljer om vad som händer i samband med inflyttningen.

7. Slutbetalning & tillträde

Fyra månader innan tillträde (inflyttning) får du ett definitivt tillträdesdatum. När det är dags för tillträde bokar du tid med din bank för slutbetalning. Det vill säga betalning av hela köpesumman plus eventuella inredningstillval och minus förskottet och handpenningen.  Nu är nyckeln din och du kan flytta in!

Välkommen till ditt nya hem!

8. Efter att du flyttat in

Under bostadens två första år kan du alltid ta kontakt med vår eftermarknadsavdelning. De hjälper dig med frågor som rör din bostad, förutom dina vitvaror. Efter två år gör vi en garantiavstämning på din bostad.