Hem till Byabacken

Till doften av nyklippt gräs ringer jag på porten till Inägogatans ena bostadsrättshus. Jag ser mig omkring medan jag väntar på att bli insläppt i det alldeles nybyggda huset. Körsbärsträd och äppelträd står i blom och i kolonilotterna på andra sidan gatan står raka rader av pallkragar fyllda med mörk, fuktig jord för de nyodlade grödorna. Det knoppas och slår ut överallt, och både världen och känslan är så där ljusgrönt hoppfull och vacker som bara en solig aprildag kan frammana.

– Välkomna! Vi hälsas med värme redan i porttelefonen av Roy Lövqvist, en av de nyinflyttade i brf Byabacken.

Det är alltid speciellt att besöka ett nybyggt hus. Allt är nytt och välordnat, och hissen tar oss snabbt och mjukt uppåt, upp till Roys trea. Hit flyttade han vid nyår och har redan fått fin ordning, sånär som på en enda ouppackad bananlåda.

– Jag reser ganska mycket, ursäktar sig Roy med ett leende. Men det är viktigt för mig att få till ett trivsamt hem och då får det också ta lite tid.

Roy Lövqvist är väldigt intresserad av arkitektur, formgivning och inredning. Och det syns tydligt på både detaljer och materialvalen. Med ett yrkesliv som rört sig i just dessa kretsar har han erfaren koll och dessutom har han sina rötter i de konstnärliga småländska skogarna runt omkring Glasriket.

– Jag tycker om att påminnas om min uppväxt genom glaskonsten och då framförallt med objekt från Mats Jonasson, Målerås.

hemma-hos-byabacken-3

Visionär pionjär
Av småländskan hörs däremot inget och Roy berättar att han har bott i Göteborg med omnejd i större delen av sitt liv.

– Jag har bott i lägenheter och radhus, gamla hus och nybyggda hus. Nu senast hyrde jag en lägenhet strax här bortanför för att jag gillar området och för att ha koll när det väl började byggas här. Då var jag snabb! Jag såg tidigt potentialen i den här tomten, som tidigare var bebyggd av en gammal panncentral, berättar Roy. Hela marken här inunder och runt omkring är förresten fylld av historik, tusenårig sådan!

Området runt Kyrkbyn erbjuder, förutom vingslag från förr, det mesta man behöver för ett behagligt vardagsliv. Kyrkbytorget har runt 20 butiker och serviceverksamhet, och vid Eriksbergs köpcentrum hittar du lika mycket. På ett par minuter till fots löser du enkelt de dagliga servicebehoven. Och det är just det här som är den främsta fördelen med området enligt Roy.

– Det är ett centralt och dessutom öppet läge på huset. Det smälter fint in i den övriga bebyggelsen som i stort härstammar från 50-talet. Det är fritt framför och jag har en fantastisk utsikt, menar Roy.

Och utsikten är verkligen hänförande. Hela Göteborgs välkända skyline ryms; Läppstiftet, Lisebergs pariserhjul, Skansen Kronan, Masthuggskyrkan, Älvsborgsbron – ja, allt det ser man här ifrån.

hemma-hos-byabacken-5

Ett hem i min smak
Utsikten ramas in fint av loggians pardörrar. Loggian är ett uterum som suddar ut gränsen mellan ute och inne, och fungerar som både terrass, balkong och ett extra rum. Roy är i planeringsfasen för det rummet och funderar på möblering och primärt användningsområde.

– Jag vill ta vara på ljuset som flödar in här.

I och med att Roy var en av de första att bestämma sig för en lägenhet i husen på Byabacken hade han den för honom viktiga möjligheten att initialt påverka materialval och utformningen av sitt boende. Bland annat valde han att ta bort en vägg mellan kök och vardagsrum för en stor social yta där även ljuset får ett större spelrum. I köket valde han borstad metall på vitvaror och i badrummet kontrasterar det vita kaklet stiligt med mörka bänkskivor och skåpsluckor.

– Ett rikligt utbud av tillval gjorde det möjligt att förverkliga ett hem i min smak, med min personliga touch på det mesta, säger Roy. Och just för en gedigen stil är det grundläggande att börja redan med den fasta inredningen. Bygg sedan på med övrig inredning och utsmyckning som harmonierar med den fasta, tipsar han.

hemma-hos-byabacken-4

Styrelsedags
Under våren etablerar bostadsrättsföreningen en egen styrelse. Fram till dess har Egnahemsbolaget ansvarat för allt det som föreningen framöver ska sköta själv.

– Grannsämjan är jättebra och jag ser verkligen fram emot att vi i bostadsrättsföreningen på egen hand nu ska ta hand om vårt hus. Det är viktigt att välja fram en styrelse som hanterar varje fråga utifrån allas våra olika referenspunkter och som dessutom är noga med att behålla den goda stämningen i föreningen.

Ja, en god stämning är nog så viktigt för ett hem i harmoni. På frågan om hur han själv gör för att må bra och koppla av svarar han:

– Jag gillar att resa men också bara vara hemma; läsa, se på TV och ta emot besök av mina barn och barnbarn. Men jag är en idrottskille från början och behöver också rörelse för att må bra. Skidåkning och långa promenader är bra. Och här finns väldigt fina promenadvägar; utmed kajen hela vägen bort till Älvsborgsbron är ett perfekt Göteborgsstråk!

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×