Botips

Att bo i bostadsrätt

Hur går det till att starta en bostadsrättsförening och hur tryggt är det att köpa bostad i en nybildad sådan? Annelie Engström är Egnahemsbolagets expert på detta område och hennes uppgift är att lämna över en väl fungerande förening till de boende. Alla Egnahemsbolagets lägenheter, samt i vissa fall även småhus, säljs som bostadsrätter. Det innebär att du som köpare blir medlem i en bostadsrättsförening, som äger husen och marken där bostäderna finns. Föreningen bildas innan byggstart och vid inflyttningen tar den över bostäderna från Egnahemsbolaget.

 

bostadsrattsspecialist_072

Bevakar medlemmarnas intressen

– Ett till två år innan inflyttning bildas bostadsrättsföreningen, säger Annelie. Den ska tillvarata medlemmarnas intressen under byggtiden och i styrelsen finns därför fristående styrelseproffs. På så sätt undviker vi att hamna i jävsituationer, utan det finns en klar skiljelinje mellan bostadsrättsföreningen och Egnahemsbolaget.

Efter inflyttning sitter den kvar som interimsstyrelse i ungefär ett halvår innan medlemmarna tar över. Under denna tid utbildas medlemmarna i styrelsearbete och hur det går till att leda en bostadsrättsförening. Annelie har tidigare arbetat 15 år med förvaltning av bostadsrätter och har lång praktisk erfarenhet av detta.

– Vi är noga med att informera om medlemmarnas rättigheter och skyldigheter, fortsätter Annelie. Det är inte som att bo i en hyresrätt, där man har en hyresvärd som ansvarar för det mesta eller att bo i villa där man själv tar beslut kring sitt boende. Att bo i bostadsrätt innebär att man gemensamt med alla medlemmar i föreningen ansvarar för ekonomi, skötsel och underhåll. I föreningen är det majoriteten som bestämmer. Medlemmen svarar själv för underhållet i sin egen bostad.

 

Alla avtal klara

Interimsstyrelsen ser till att föreningen har de avtal som behövs det första året efter inflyttning. Det handlar om felanmälan, jour, vatten, värme, städning, ekonomisk förvaltning och allt annat som behövs för ett bra fungerande boende. Den finns även med som ett stöd för den nya styrelsen en tid.

 

Medlemsinflytande

Bostadsrättsföreningen är en ekonomisk förening, vars verksamhet regleras av bland annat föreningens stadgar och bostadsrättslagen. Föreningens medlemmar väljer en styrelse och håller föreningsstämma en gång per år. Där bestämmer man gemensamt över föreningens ekonomi och förvaltning.

– Som medlem påverkar man sitt boende genom att lämna in förslag och rösta om dem på stämman. Ju bättre man sköter föreningen tillsammans, desto bättre blir ekonomin. Vårt grundläggande arbete med att ge den en bra start är därför viktigt. Vi vill ju inte lämna ifrån oss något som inte fungerar, slutar Annelie.

 

Skötselråd för hus & trädgård

Fler tips och annan läsning finns i vår jubileumsbok, som du kan beställa gratis här. Vill du att vi uppdaterar dig kontinuerligt med tips för hus och hem, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

 

Inför vintern

Lufta radiatorerna. Tycker du att elementen inte ger tillräcklig värme när det börjar bli kallt ute? Om den övre delen av elementen är svalare än den nedre, när du känner efter med handen, behöver de förmodligen luftas. Ljud i elementen är också ett tecken på luft.

För att öppna luftningsventilen längst upp på elementet behöver du en elementnyckel. Har du ingen kan du köpa en i järn- och bygghandeln – gärna en multinyckel som passar till de flesta ventiler.

Håll en mugg under ventilen och öppna den försiktigt tills det börjar pysa ut luft. När det kommer vatten ska du stänga ventilen. Finns det ingen luft i elementet kommer det vatten direkt.

När man gör detta är det bra att samtidigt kontrollera trycket i värmesystemet.

Rensa hängrännorna. Har träden fyllt hängrännorna med höstlöv är det dags att rensa bort dem, innan de täpper till stuprören och orsakar översvämningar. Det är väl använd tid.

 

Vårfint inne och ute

Putsa upp entrén. Är den lackerade ytterdörren matt och solblekt? Tvätta den med vatten och rengöringsmedel, låt torka och putsa upp glansen med bilvax.

Bädda för grönare gräs
1. Kalka tidigt på våren.

2. Gödsla flitigt, helst i samband med regn.

3. Vattna vid torka – sällan men rikligt.

4. Klipp gräset minst en gång i veckan och låt gräsklippet ligga kvar.

5. Trimma kanterna med kantsax eller trimmer.

6. Använd gödsel med kalium och fosfor. Gödsla minst en gång per år med gödsel som innehåller ogräsbekämpning.

7. Njut av din gräsmatta.

Ta fram uteplatsen och balkongen. Gör rent innan du plockar fram utemöblerna – har du trätrall kanske den dessutom behöver oljas. Passa också på att tvätta och olja möblerna nu om det behövs. Risken finns att det inte blir gjort annars. Planera vilka växter du vill ha för att få en plats som lever ända fram till hösten.

Kolla ventilationen. Rengör till- och frånluftsdonen med milt rengöringsmedel en gång om året. Byt ventilationsfilter enligt anvisningarna.

 

Sommartips

Tvätta eller måla fasaden. Har ditt hus träfasad är sommaren rätt tid för underhåll. Att tvätta fasaden regelbundet med milt tvättmedel gör att den håller längre.

Behöver den målas tänk på att:

– det måste vara torrt och varmare än fem plusgrader

– gärna välja färg som fått betyget ”Bäst i test”

– helst använda samma färgtyp som fasaden är målad med

– måla från byggställning eller skylift istället för stege, så minskar du risken för att ramla ner

Låt radiatorerna vara på. Stäng inte av radiatorerna eller golvvärmen helt även när värmen inte behövs längre. Vrid hellre temperaturreglaget till under lägsta nivå.

 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×