Vi älskar att komma hem och se ljuset

Att familjen Katzenellenbogen-Ahlén skulle flytta till ett nybyggt hus utanför Majorna fanns inte på kartan för några år sedan. Hus med 50-talssjäl och tjocka väggar var det enda som gällde. Men i januari 2015 gick flyttlasset från trean på Toppsegelgatan till det helt nya kedjehuset på Kastmyntsgatan i Högsbohöjd.

kastmyntsgatan-hemma-hos1

– Vi skulle ju aldrig lämna Majorna, men det började bli trångt i lägenheten och vi saknade egen tvättstuga och trädgårdstäppa, säger Yael Katzenellenbogen. De letade hus i Kungsladugård, Ekebäck och Kungssten, var med på några budgivningar under ett par år men det blev inget köp. Så småningom insåg de att ett gammalt hus med renoveringsbehov nog inte var rätt för dem.

kastmyntsgatan-hemma-hos4

Nybyggt istället
– Vi ville lägga tid och pengar på annat också och började se fördelarna med nybyggt, säger Yael. Vi bestämde oss helt enkelt för att flytta in i 2000-talet, även om vi var lite oroliga för att vi skulle sakna själen som finns i ett gammalt inbott hus.
Tillsammans med sin man Petter och barnen Elsa, 4 och Jakob, 6 år, flyttade de alltså till ett helt nytt hus där ingen bott förut. Att det blev just Kastmyntsgatan i Högsbohöjd var lite av en tillfällighet. De hade bekanta som bodde i området och satte upp sig på intresselistan.
– När vi hade bestämt oss efter juldagarna 2013 fanns inte vårt förstahandsalternativ kvar, men däremot nummer två, säger Yael. Ett hus på ytterkanten med egen täppa och direktkontakt med berghällarna. Ingen havsutsikt, men det var inte det viktiga för oss – vi prioriterade naturkontakt och odlingsmöjlighet istället.

kastmyntsgatan-hemma-hos2

Läge för gröna fingrar
Trädgård är Yaels stora intresse och så snart de flyttat in började hon med köksträdgården. När vi hälsar på i maj gror potatis, kålrabbi, jordgubbar, sallad, smultron, hallon, squash, pepparmynta och timjan i tomtens söderläge. Tillsammans med några av grannarna diskuterar de också odlingslotter med kommunen på den intilliggande marken.
Friluftsliv är ett gemensamt intresse för hela familjen och här finns naturen utanför dörren, samtidigt som de bor kvar i stan. Barnen har redan sett hare, räv och rådjur runt huset det finns ett klätterträd alldeles vid tomtgränsen.
– Det är 200 meter till korvgrillning i skogen och lika långt till Hemköp åt andra hållet, säger Yael. Vi bor dessutom mittemellan våra respektive arbetsplatser så mer centralt än så här kan vi knappast bo.
I de 20 husen är hälften barnfamiljer, så Elsa och Jakob har gott om lekkamrater på nära håll.
– Här är det också alltid vuxna ute, som hittar på kul saker så barnen får många vuxenkontakter också, säger Yael.

kastmyntsgatan-hemma-hos3

Sol hela dagen
Hur gick det då med oron för att sakna 50-talssjälen? Den finns närvarande i form av tidsmarkörer som teaklister, laminat med virrvarrmönster, matt off-white kakel och fullhöjdskåp med lite tjockare luckor. Även en del möbler och inredningsdetaljer som lampor och annat är 50-tal. Yael och Petter har annars inte gjort några större tillval och ändringar. Bardisken vid köket är dock något kortad och sänkt till arbetsbänksnivå.
Planlösningen i det 138 kvadratmeter stora huset är öppen med kök och vardagsrum på entréplanet samt tre sovrum och allrum där uppe. Uteplatsen ligger i söder/öster och uppe på garaget finns en stor altan.
– Här finns sol hela dagen, säger Yael. Vi älskar att komma hem och se ljuset inne och ute. Här är också så bra ventilation att det inte heller känns instängt även när fönstren varit stängda hela dagen.

Smidig köpprocess
Yael och Petter har bara gott att säga om själva köpprocessen.
– Efter att vi reserverat huset fick vi gott om tid att bestämma oss, säger de. Till skillnad mot att köpa ett gammalt hus var det heller ingen stress med att lägga bud, läsa besiktningsprotokoll och allt annat man måste kolla innan. Vi litade på att Egnahemsbolaget tog fullt ansvar och kunde också ta det lugnt med försäljningen av vår gamla lägenhet.
– Hur konstiga frågor vi än ställde var alla lika vänliga och tillmötesgående. Hade vi alltför vidlyftiga önskemål fick vi en vänlig förklaring till varför det inte gick. Vi fick dessutom ofta tips som ”har ni tänkt på?”

 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×