Lyckad kryddmix i Gårdsten

Mitt på Kryddhyllan i västra Gårdsten bor Ylva och Fernando Riquelme. Vilken delsmak i blandningen de tillför är inte noga men att de tillför är däremot helt klart. Det gör alla.

– Här står dörrarna öppna. Vi hjälper varandra, vi är alla nyfikna på varandras nationaliteter och ses gärna över en måltid. Vi är förenade genom intresset för mat, berättar Ylva. Grannarna är det bästa med att bo här!

hemma-hos-kryddhyllan-5

Trädgårdsfantaster
Matintresset har Ylva haft med sig sedan hon var nio år. Allt som har med anskaffandet av mat är ett stort intresse; fiske, svampplockning, grönsaksodling. Hon experimenterar gärna i köket och lagar mat utefter känsla och vad som finns hemma. Och i köksträdgården utanför hämtar hon gärna mynta och koriander. Just koriander är något av en passion i matlagningen och alltid ett måste i trädgården.

– Vi är båda väldigt intresserade av trädgårdsarbete och lägger gärna mycket tid där. Att rensa ogräs är ren avkoppling – en slags meditation, menar Ylva som efter sin arbetsdag som ekonom på Egnahemsbolaget ofta behöver rensa huvudet. Och så blir det ju så fint!

Fernando arbetade dessutom som trädgårdsmästare redan som tonåring hemma i Chile. Ett intresse han alltså närt i sitt liv. Och under de snart två åren de har bott i sitt nya suterränghus har de hunnit anlägga en prunkande oas. Inspirationen – och många perenner – kommer ofta från vänners odlingar. Och Ylva promenerar gärna genom nya stadsdelar och ”tjuvkikar” i andras trädgårdar. Framsidans gräsmatta fick nyligen stryka på foten då en film inspirerade till en växtomgärdad sittplats av en mer frodig karaktär.

hemma-hos-kryddhyllan-4

Tilltalande namn
Ylva och Fernando bodde tidigare i ett stort, äldre hus med en enorm trädgård. Både hus och trädgård krävde mycket tid i form av renovering och skötsel så när de började se sig omkring efter ett mindre och nytt boende kom Ylvas tidigare intresse för Kryddhyllan i Gårdsten upp till ytan igen.

– Redan när jag flyttade till Göteborg från Solna 2005 hittade jag projektet hos Egnahemsbolaget; jag tyckte namnet var så härligt, prisbilden var väldigt bra och så gillade jag att det låg nära älven. Fernando var tveksam. Men det föll sig så att de som hade reserverat det här huset ångrade sig i sista sekund och då slog vi till. Och Fernando säger att det är det bästa han har gjort! skrattar Ylva. Vi trivs fantastiskt bra här!

hemma-hos-kryddhyllan-3

När katten får bestämma
Omgärdat av grönskande natur med en skön motionsslinga, klipphällar och vacker utsikt är läget både barn- och djurvänligt. Paret som numera har vuxna barn, varav ett hemmaboende bara ibland, styrdes av de två katternas kriterier vid val av boende. Lite trafik, natur och lugnt lyder katternas krav. Att det är bekvämt att bo i nybyggt hade också sin del i valet av bostad; ljust, praktiskt, bra förvaring och väldigt låg energikostnad. Uppvärmningen sker med luftvärmepump och direktverkande el.

– Men det bästa är ändå mångfalden bland oss boende här, avslutar Ylva. Två familjer från Turkiet, en inflyttad från Södertälje. Kinesisk tonårsbarnsfamilj, vietnamesisk barnfamilj, vår nye granne från Libanon och så vi. Det är som en stor härlig måltid – det är kryddorna som gör det!

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×